ОГРЕВ И ЗА САМОХРАНЕ МАЈКЕ
2.12.2011

У оквиру Акције уручења огрева за зиму социјално угроженим породицама обилазак ових домаћинстава у градском подручију општине Палилула обавили су Милош Стојковић и Бобан Микић, чланови Већа Градске општине Палилула.  Снежана Костић живи у Требињској улици у осмочланој породици. Има 70 година и станује у трошној кући где живе и две њене ћерке које имају своје породице. Старија Снежанина ћерка Мирјана има 45 година и три ћерке од којих је једна удата а две близнакиње од по 23 година. Радила је у Нитексу и пар година је на плаћеном одсуство али није примила никакву надокнаду. Мирјанин супруг, стар 51 годину, је такође незапослен. Млађа Снежанина ћерка Биљана Николић има 39 година. Њен петнаестогодишњи син је парализован. Биљанин супруг је радио у Машинској индустрији али је проглашен технолошким вишком. Ова осмочлана породица живи од мале пензије Снежане Костић и додатка за туђу негу који остзварује млађа ћерка Биљана. Ово домаћинство има дуговања за струју и остале комуначне трошкове. 

У улици Душана Поповића 3, у близини Св.Николске цркве, живи 79 годишња старица Продана Предић. Ћерка Душанка и њен син болују од шизофреније. Тренутно се налазе на стационарном лечењу. Ова трочлана породица живи од Проданине мале породичне пензије. Струја им је искључена због неплаћених рачуна (дугују 160.000 динара) а како је Продана недавно од своје пензије купила шпорет на кредит готово немају новца за основне животне потребе. Бака Продана продаје цвеће на пијаци како би преживели. Имају дуговања и за остале трошкове.

Дрва за огрев обезбеђена су и за две самохране мајке. Ружица Миладиновић, из Требињске 85, има 49 година. Самохрана је мајка и живи са дететом од 8 година. Незапослена је. Ружица је годинама чувала болесну мајку и због тога није могла да нађе одговарајући посао. Од како је мајка умрла безуспешно тражи посао. Живи од дечијег додатка који износи 2.800 динара и алиментације која није прецизно дефинисана. Огрев је добила и Драгана Тренчић која станује у улици Старца Вујадина 30, Ова самохрана мајка живи са ћерком Марином старом 29 година која болује од мултиплесклерозе и која је у потпуности зависна од помоћи мајке. Не може самостално да једе ни да се облачи и креће самостално. Драгана се отежано креће и чека на операцију ноге. Живе од туђе неге.

Након реализације пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“ из програма „Exchange 3“, који је успешно реализовала Градска општина Палилула, руководство општине је најавио да ће у оквиру својих надлежности, наставити да брине о угроженим становницима. Бесплатан огрев за 50 порадица, које нису сагледане другим видовима социјалне помоћи, само је део активности подршке овој категорији становништва.